Швейцарката Лара Гут-Бехрами спечели Големия кристален глобус в Световната купа по алпийски ски за втори път в кариерата си. 32-годишната състезателка завърши на 10-то място в гигантския слалом в Заалбах, Австрия, където се провеждат финалите на Световната купа.

Това ѝ бе достатъчно, за да стане недостижима на върха в генералното класиране, въпреки че единствената ѝ останала конкурентка Федерика Бриньоне от Италия спечели състезанието. Така Бриньоне измести Микаела Шифрин от второто място в подреждането и намали изоставането си до Гут-Бехрами до 208 точки. До края на сезона остават само два старта и максимум 200 точки за печелене, което означава, че швейцарката официално е шампионка за втори път след 2016 година.

Бриньоне бе убедителна днес, давайки най-добро време в първия манш и трето време във втория, за да остави на повече от секунда всичките си опонентки. На втора позиция финишира новозеландката Алис Робинсън (+1.36 секунди), а топ 3 допълни Теа Стьернесунд (+1.67).

Гут-Бехрами не бе на обичайната висота, особено във втората част на състезанието, но все пак финишира на 10-то място, което ѝ бе достатъчно не само за големия кристален глобус, но и за малки в дисциплината. Там тя завършва с едва 21 точки пред Бриньоне. Трета е шведката Сара Хектор с 583 точки.

В генералното класиране за Световната купа Лар Гут-Бехрами е победител с актив от 1680 точки. Втора е Бриньоне с 1476, а трета е Микаела Шифрин от САЩ с 1409 точки.

Шифрин приключи сезона вчера с победа в слалома и днес не взе участие в гигантския слалом. Американката водеше в генералното класиране до януари, когато падане в Кортина я извади от пистите за известно време и позволи на Лара Гут-Бехрами да оглави класирането.

Сезонът обаче не е приключил за Гут-Бехрами, тъй като тя ще трябва да защитава водачеството си в Супер-Г (69 точки пред Корнелия Хютер) и спускането (19 точки пред София Годжа) в последните два старта, които ще се проведат на 22 и 23 март.