Олимпийската шампионка от Пекин 2022 Лара Гут-Бехрами спечели супергигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в австрийския зимен център Алтенмаркт-Цаухензее.

32-годишната швейцарка беше най-бърза по трасето с 1:14.95 минута и записа трета победа за сезона и 40-а в кариерата си. За Гут-Бехрами това е 20-и успех в тази дисциплина. Само американката Линдзи Вон има повече от швейцарката - 28.

Две представителки на домакините се качиха на подиума. Победителката от супергигантския слалом на същата писта в петък Корнелия Хютер финишира втора с пасив от 25 стотни от секундата. Трета на 26 стотни е олимпийската вицешампионка от Пекин 2022 Мирям Пухнер.

Италианката София Годжа, която вчера триумфира в спускането в Алтенмаркт-Цаухензее, остана осма с изоставане от 48 стотни.

В генералното класиране за Световната купа продължава да води американката Микаела Шифрин с 929 точки, която не участва в днешния старт. Федерика Бриньоне от Италия е втора със 787, а след успеха Лара Гут-Бехрами се изкачи на трета позиция със 749 точки.

Шифрин трябва да участва в нощния слалом във вторник във Флахау, съседен курорт на Алтенмаркт.

В подреждането за малкия кристален глобус в супергигантския слалом начело е Корнелия Хютер с 310 точки, пред Гут-Бехрами с 220 и Бриньоне с 217 точки. / БТА