Френетичен мач, в който паднаха 14 гола и защитата беше последното нещо в ума на отборите – така стартира финалната серия в Западната конференция на НХЛ. На свой терен Колорадо се наложи над Едмънтън Ойлърс с 8:6, като два гола за победителите вкара Джей Ти Комфер, а попадение и три асистенции прибави Кайл Макар.

Серията гол след гол изуми дори легендата и в момента тв-коментатор Уейн Грецки, който от микрофона поиска всички да си вземат малко въздух.

Тази среща е 10-ата най-резултатна в историята на плейофите, което до някъде обяснява и 14-те попадения, тъй като двата отбора са сред най-резултатните в редовния сезон.

Мачът мина през доста обрати, като домакините поведоха с 4 гола във втория период – 7:3. Първата третина завърши с 3:2 в полза на домакините, като Ти Джей Комфър изравни за 1:1 само 36 секунди след ранния гол на Кейн. Кайл Макар направи 3:2 14 секунди преди края на частта. Назем Кадри увеличи на 4:2 едва след 32 секунди от началото на втората третина, а Мико Рантанен, Комфър с второто си попадение и Колиано вкараха три безответни гола за 7:3.

Конър Макдейвид във втората и Дерек Райън и Нюджънт-Хопкинс в третата част съкратиха пасива на Едмънтън до 6:7. Но въпреки това крайният изход можеше да бъде във всяка посока и нервите се успокоиха чак при гола на Габриел Ландеског 21.4 секунди преди края на празна врата.

И двата отбора се наложи да сменят вратарите си. Майк Смит, който обичайно е един от най-стабилните, беше изваден от игра от треньора на Едмънтън след шест шайби във вратата си. На другата врата Дарси Кюмпер се наложи също да излиза от леда, но заради травма в долната част на тялото.

Мачът беше лична битка между двамата водещи реализатори на отборите – Нейтън Маккинън и Конър Макдейвид. Маккинън завърши мача с гол+пас за Колорадо, докато Макдейвид остана с гол и две подавания за гостите от провинция Албърта.

Назем Кадри, Мико Рантанен и Андрю Колиано бяха автори на останалите голове за Колорадо, в чийто отбор днес 12 човека завършиха с точки. За гостите от Канада Евандър Кейн, Зак Хaймън, Райън Маклауд, Дерек Райън и Райън Нюджънт-Хопкинс. Хаймън вкарва в шести пореден мач от елиминациите и по този начин изравни постижение на Еса Тиканен от 1990-а година.

Шест гола в мача паднаха в рамките на 6:43 минути, което прави по гол на минута и малко. Публиката пък видя 11 гола в първите две части на мача. За Едмънтън не е странно да пусне толкова много голове в първи финален мач. Това се е случвало при поражение с 6:9 в първата среща, но след това спечелиха серията в пет мача.