Канада започна защитата на олимпийската си титла в мъжкия хокей с гръмка победа с 5:1 срещу Швейцария, а липсата на звездите от НХЛ доведе и до липса на фенове в хокейния център в Пьонгчанг. В другия мач от група "А" пък Чехия надви Република Корея с 2:1. 

След като НХЛ реши да спре състезателите си от участие на олимпийски игри, Канада беше принудена да пристигне в Пьончан с ростър от неизвестни за широката публика играчи. Прогнозата за малко зрители изпрати "Кленовите листа" на необичайна за тях арена - малката за женски хокей, докато в същото време на голямата играеха домакините от Република Корея срещу Чехия.

Канадският отбор бе по-различен от този, който спечели златните медали в Сочи и не разполагаше с лидери като Сидни Кросби и Джонатан Тейвс. Резултатът обаче беше същият.

Рене Бурке отклони удар на Крис Лий от синята линия покрай Леонардо Дженони в третата минута, а само пет по-късно Максим Норо се разписа при числено предимство за 2:0. Борке вкара втория си гол след пет минути игра във втората третина, а само 52 секунди по-късно Войчех Волски вкара от пауърплей за 4:0. Това накара треньора на швейцарците да извади вратаря Дженони и да пусне ветерана Йонас Хилер, но и той получи гол срещу Волски в края на мача. Преди това утешителна шайба за европейците вкара Симон Мозер.

Чехия записа пълен обрат срещу Република Корея. Мин-хо Чо вкара за домакините след 7:34 минути игра в основната зала, но Ян Коварж и Михал Репик бяха точни за европейците по-късно през първата третина за пълен обрат./БТА