Кметът на София Йорданка Фандъкова отличи със специален приз носителката на три олимпийски медала по шорттрек Евгения Раданова за цялостната й безрезервна подкрепа на София като европейска столица на спорта. Раданова получи ваза от чешки кристал с украса от 24-каратово злато на специална церемония в сградата на Столичната община.
От 8 до 10 мерт София ще бъде домакин на Световно първенство по шорттрек за мъже и жени.

"Изключителна чест е тази награда за мен. Трогнахте ме много. Винаги ще продължа да работя за развитието на спорта в нашата столица. Каня всички на световното първенство по шорттрек. За пети път сме домакини на голямо първенство, но за първи път то ще се състои в "Арена Армеец". Отново искам да благодаря за наградата и се радвам да бъда в помощ на българския спорт", каза Евгения Раданова.

"За мен е голяма чест да връча тази награда на носителката на три олимпийски медала Евгения Раданова. Спортните успехи на града се дължат на такива велики спортисти като нея. Специално искам да й благодаря, защото тя беше една от първите, които застана да нас, когато кандидатствахме за европейска столица на спорта. Благодарение на усилията на нашите велики спортисти София беше утвърдена като постоянна столица на спорта. Надявам се, че повече хора ще посетят световното първенство по шорттрек, за да гледат този красив и много труден спорт", заяви Йорданка Фандъкова.

След церемонията Раданова разказа повече за подготовката за световното първенство. Тренировките на отборите започват от 4 март, а състезанията от 8 март.
В "Арена Армеец" няма да има мантинела, а около леденото поле ще бъдат монтирани специални предпазни дюшеци, широки по над един метър. Това е нововъведение на Международния кънки съюз, което задължава всички домакини на световни и европейски първенства да разполагат с тази мобилна системата за по-голяма сигурност.

Раданова заяви също, че очаква достойно представяне от българските спортисти пред родна публика.

"Влизане на четвъртфиналите или 16-20 място ще бъде сериозен успех. Бих искала не само да имам свои наследници в спорта, но и всички да ме задминат. Организацията на световно първенство е голямо предизвикателство и за мен, но вярвам, че ще се справим . Надявам се много млади хора да дойдат да видят този спорт", добави най-успешната българска състезателка в историята на зимни олимпийски игри.

"В момента се заледява полето в "Арена Армеец", след което ще бъдат поставени специалните дюшеци. над 180 състезатели са заявени за участие, от тях десет олимпийски шампиони от Пьончан 2018. България ще участва с шестима състезатели - четири жени и двама мъже. Това са млади състезатели. Подготовката им върви добре", коментира още Евгения Раданова./БТА