Носителят на Големия Кристален глобус Йоханес Клаебо победи четирима свои сънародници от Норвегия и най-накрая спечели 50-километровото състезание по ски бягане пред родна публика в зимния център Холменколен в столицата Осло.

Клаебо завърши масовия старт класически стил за 2:06.50.4 часа, побеждавайки Мартин Ниенгет с четири стотни от секундата след финален спринт.

Пал Голберг завърши подиума с трето място на 1.1 секунда, пред още двама норвежци - Харалд Амундсен и Дидрик Тонсет.

Федерико Пелегрино от Италия, подобно на Клаебо първоначално специалист по спринта, беше най-добрият състезател извън Норвегия, заемайки шестото място.

Това беше 80-ата победа в Световната купа за Клаебо, но преди това той никога не е печелил състезание на 50 км на Световна купа, Олимпийски игри или Световни първенства. Най-добрият му резултат беше втори на миналогодишния шампионат на планетата, както и седми в Осло преди 12 месеца.

Френският ветеран Морис Манифика, който има осем медала от световни първенства и олимпийски игри, завърши 47-и на повече от девет минути изоставане в последното състезание в кариерата си и беше полят с шампанско от своите съотборници на финала.

Харалд Амундсен остава начело в подреждането за Световната купа с 2345 точки. След него се нареждат сънародниците му Йоханес Клаебо с 2143 и Ерик Валнес с 1873 точки. До края на сезона предстоят още четири старта. / БТА