Един от големите герои на завършилите Олимпийски игри в Пьонгчанг се казва Естер Ледецка. Чаровната чехкиня спечели два златни медала, но по невероятното бе, че го направи в два различни спорта - ски алпийски дисциплини и сноуборд!

Ледецка с уникално постижение: Покори върха и в сноуборда!

Затова и не е случайно, че интересът към шампионката в алпийското спускане и в паралелния слалом на сноуборда бе огромен и за нея Игрите завършиха с 50-минутна пресконференция в неделя.

В нея Ледецка отговори на куп въпроси, но във всички тях тя акцентираше на голямата тайна за своите успехи - способността ѝ да се забавлява дори по време на най-важните състезания, което според нея ѝ дава предимство пред съперничките.

Сноубордистка хвърли бомбата с титла в ските

"Не знам как да го обясня. Да се забавлявам ми позволява да правя това, което обичам без голямо напрежение. Най-голямата ми цел трябва да е да се наслаждавам на спускането и да имам възможно най-доброто спускане, не да печеля златни медали. Искам да спечеля всички златни медали, но на първо място е да направя това, което съм научили и да се забавлявам в процеса."

Ледецка признава, че най-голямата ѝ цел в Пьонгчанг е била просто да участва и в ските, и в сноуборда, и че двата златни медала са "огромен бонус", който е очаквала да дойде в по-късен етап от кариерата ѝ.

"Мисля, че едно от огромните ми предимства е, че се забавлявам с това, което правя. Докато се забавлявам, докато го правя за себе си, е много специално. Не всички момичета притежават това."

"Не мога да кажа, че всеки ден, в който се събуждам, казвам 'йеее, хайде да отидем на склолона', защото понякога е 5 часа сутринта и искаш да останеш в леглото. Но докато съм на склона, се чувствам у дома, чувствам се много добре."

Ледецка: Семейството ми мина през огромни лишения, благодарна съм

Чехкинята обаче не се възприема като модел за подражание за други състезателки, които биха решили да участват в два различни спорта. "Не съм много добър пример, прекалено луда съм. Но стига да се забавляват с това, което правят, и имат куража да го направя, тогава е възможно."

А двата златни медала от Игрите няма да са единствената награда за Ледецка от Пьонгчанг. Защото нейният баща, рок звездата на Чехия Янек Ледецки, ѝ е обещал да напише песен за нея. Именно той е този, който за първи път качва Ледецки на ски, само на 2 годинки.