Германецът Роман Реес спечели индивидуалната дисциплина на 20 километра при мъжете от Световната купа по биатлон в шведския зимен център Йостерсунд.

В първия индивидуален старт от новия сезон Реес повали 19 от 20-е мишени и финишира за 51:27.2 минути, за да стигне до първи успех в кариерата си. Той сгреши от положение прав при последното си посещение на стрелбището.

30-годишният Реес изпревари своя сънародник Юстус Щрелов, който също пропусна един изстрел и остана втори на 12.1 секунди. За него това е първи подиум в кариерата в общо 36 старта.

Носителят на Световната купа за миналия сезон Йоханес Тингнес Бьо от Норвегия сгреши по веднъж на първата и на последната стрелба, което му отреди третата позиция с изоставане от 25.0 секунди. Той даде трето бегово време след Себастиан Самуелсон (Швеция) и Йоханес Дале (Норвегия).

"Доволен съм, опитах да направя най-доброто и на стрелбището и със ските. Бях на крачка да спечеля състезанието, но заради този пропуск на последната стрелба не успях. Това се случва в биатлона", каза Бьо след състезанието.

Трима българи стартираха в индивидуалната дисциплина на 20 км. Владимир Илиев завърши на 41-о място с три грешки в стрелбата и изоставане от 3:37.8 минути. Така той остана на една позиция от зоната на точките. Константин Василев е 79-и с три пропуска и пасив от 6:58.3 минути, а Антон Сипанов се нареди на 85-а позиция с четири сгрешени мишени и на 7:41.5 минути след победителя.

Общо 104-а биатлонисти участваха в надпреварата.

В генералното класиране поведе Ромас Реес с 90 точки, пред Юстус Щрелов със 75 и Йоханес Тингнес Бьо с 60 точки.

По-рано днес италианката Лиза Витоци спечели индивидуалната дисциплина на 15 километра от първия кръг за сезона на Световната купа по биатлон.

Състезанията в Йостерсунд продължават на 29 ноември с женската щафета на 4 по 6 км.