Швейцарецът Невин Галмарини спечели олимпийската титла в паралелния гигантски слалом в сноуборда на олимпиадата в Пьонгчанг. 

Във финала Галмарини се наложи над южнокорееца Сангхо Лий, като го изпревари с 0.43 секунди. 31-годишният швейцарец, който бе сребърен медалист от предишните олимпийски игри, не остави никакво съмнение в превъзходството си над младия кореец.

Пълно разочарование – Радослав Янков отпадна в квалификациите

Бронзовото отличие, както и на предишните олимпийски игри в Сочи, стана притежание на словенеца Жан Кошир, който се наложи в малкия финал над французина Силван Дюфур. Дюфур допусна група грешка в края на трасето, като не успя да избегне сблъсък с една от вратите и загуби ценно време. С третото си място Кошир донесе втори медал на Словения от Игрите след среброто на биатлониста Яков Фак.

Галмарини, Лий и Кошир стигнаха до медалите, след като още в квалификационните спускания дадоха най-добри времена. За да се добере до титлата, швейцарецът последователно се справи със словенеца Тим Мастняк в осминафиналите, италианеца Роланд Фишналер в четвъртфиналите и с Дюфур в полуфиналите. Най-драматичен в цялото състезание бе полуфиналът между Лий и Кошир, спечелен от корееца с преднина от едва 0.01 секунди.

Българската надежда за медал Радослав Янков се представи под възможностите си и остана на 19-о място в квалификацията, като така не успя да се класира за същинската част на надпреварата./ БТА