Френският отбор спечели състезанието в смесена щафета по биатлон (4 по 7.5 км), което се проведе в словенския зимен център Поклюка. Французите в състав Клод Фабиен, Кентен Фийон Майе, Анаис Шевалие-Буше и Юлия Симон завършиха на върха с време 1 час, 19.48:9 минути (1 наказателна обиколка и 7 допълнителни патрона).

Второто място беше за отбора на Италия, който приключи на 24.6 секунди, а трети са шведите – на 47.2. Българският отбор в състав Благой Тодев, Владимир Илиев, Милена Тодорова и Лора Христова приключи на 16-о място в класирането с 5:39.9 минута изоставане и 9 грешки при стрелбата.

След идеален първи манш на словенската писта Фабиен Клод предаде първа позиция на Кентен Фийон Майе. Но биатлонистът от регион Юра имаше трудна стрелба от лег с четири грешки. За щастие на "петлите", той се възстанови добре при стрелбата от изправено положение с една грешка и успя да завърши престоя си в челната тройка. Много важно участие имаше на трети пост Анаис Шевалие-Буше, която беше доста уверена на ските, но също и с пушка с 9/10 при стрелбите. Нейното почти перфектно представяне й позволи да поведе в състезанието, преди да дойде ред на Юлия Симов - в момента начело в генералното класиране при жените.

Българският отбор се движеше добре при мъжете Тодев и Илиев, които направиха общо три пропуска при стрелбата, но след тях момичетата не успяха да удържат същото темпо. Общо отборът ни използва девет допълнителни патрона и трябваше да направи една наказателна обиколка. 24 отбора бяха заявени за старт, като Латвия и Казахстан бяха единствени, които бяха затворени с една обиколка.

 

БТА / Автор: Атанас Василев