Франция спечели щафетата на 4 по 7.5 километра за мъже от Световното първенство по биатлон в германския зимен център Оберхоф и завоюва трето златно отличие в историята на тази дисциплина на шампионати на планетата.

Надпреварата се проведе при много силен вятър, който я направи интересна до последния момент, но затрудни биатлонистите.

Антонен Гигона, Фабиен Клод, Емилиен Жаклен и Кентен Фийон Майе изминаха трасето за 1:21.48.8 час, с една наказателна обиколка и 9 допълнителни патрона.

Отборът на Норвегия, който беше сочен за фаворит, остана на второ място с пасив от 38.8 секунди с два наказателни рунда и 14 допълнителни патрона. Така голямата звезда на тима Йоханес Тингнес Бьо не успя да спечели шесто поредно злато от шампионата в Оберхоф. След пресичането на финалната линия той ще поклони пред отбора на Франция, който му попречи да влезе в историята на биатлона.

Още на първи пост Ветле Кристиансен забави стрелбата от прав заради вятъра, след което Тарей Бьо и Стурла Холм Легрейд въртяха по една наказателна обиколка. Йоханес Тингнес Бьо имаше затруднения на първата стрелба от легнал и използва три допълнителни патрона, след което направи чудесна втора, но излезе на 32.9 секунди зад Фийон Майе, които не успя да навакса по последната обиколка.

Бронзовите медали завоюва квартетът на Швеция (Пепе Фемлинг, Мартин Понсилуома, Йеспер Нелин, Себастиан Самуелсон) с пасив от 1:39.9 минута, с една наказателна обиколка и 13 допълнителни патрона.

Състезанието премина без българско участие.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева