Финландката Керту Нисканен спечели трофея в дистанционните дисциплини в ски бягането за жени, след като завърши пета в масовия старт на 20 километра класически стил от Световната купа в Лахти (Финландия). Победителка в последното състезание за сезона стана норвежката Ан Керсти Калва.

Успехът на Нисканен е още по-ярък на фона на победите на силните представителки на Норвегия. Това беше първа индивидуална победа за Калва в Световната купа. Тя финишира за 51:04.3 минути. Втора на 9 стотни от секундата остана шведката Йона Сундлинг +0.9, а трета е германката Катарина Хениг с пасив от 1.1 секунди.

Норвежката Тирил Уднес Венг завоюва Световната купа по ски бягане за жени за първи път в кариерата си в събота. Днес тя се нареди 18-а на 1:07.7 минута зад победителката.

Тирил Венг завърши на върха в генералното класиране за Световната купа с 2029 точки. На второ място с 1867 точки е Джеси Дигинс (САЩ), а Нисканен е на трета позиция с 1840.

В подреждането за малкия кристален глобус Нисканен събра актив от 1180 точки, пред Дигинс с 1086 и Тирил Венг с 946 точки.

 

БТА / Автор: Ива Кръстева