Отборът на Чехия е първият полуфиналиств мъжкия хокеен турнир на Олимпиадата в Пьонгчанг. Чехите се справиха с тима на САЩ.

Вратарят Павел Француж се превърна в герой и помогна на чехите да победят САЩ с 3:2 след изпълнение на дузпи (1:1, 1:1, 0:0, 0:0, 1:0).

Така чехите станаха първият отбор при мъжете, който се класира за полуфиналите на хокейни турнир, а за място на финала те ще спорят с победителя от срещата между Норвегия и Олимпийските спортисти от Русия.

Още в седмата минута Райън Донато се възползва от подаване на Трой Тери, за да открие резултата. Чехия обаче отговори девет минути по-късно, когато Ян Ковар намери Ян Колар и той изравни.

В 29-ата минута на мача Чехия осъществи пълен обрат чрез Томас Кундратек, но 129 секунди по-късно тимът на САЩ изравни чрез Джим Слейтър, въпреки че в този момент "янките" бяха с човек по-малко на леда.

Това обаче се оказа последният гол в редовното време, а дори и в 10-минутното продължение ново попадение не падна, което наложи изпълнението на дузпи.

При тях Петър Кукал вкара единственото попадение за чешкия тим, а Француз спаси всички изстрели на американците към вратата си.

Четвъртфинални срещи от олимпийския турнир по хокей на лед при мъжете:

Чехия - САЩ 3:2 след дузпи (1:1, 1:1, 0:0, 0:0, 1:0)

по-късно днес:
Олимпийски спортисти от Русия - Норвегия
Швеция - Германия
Канада - Финландия /БТА