Роденият в Русе Александър Георгиев ще направи дебют в най-силното хокейно първенство в света НХЛ! Това обяви треньорът на Ню Йорк Реймджърс Ален Виню.

Голямото събитие ще се случи в нощта на четвъртък срещу петък от 2:30 часа българско време, когато Рейнджърс гостува на Монреал.

22-годишният Георгиев, който от малък живее в Русия и се състезава за втората си родина, ще получи страхотния шанс поради добро за него стечение на обстоятелствата и след отличните си изяви за тима за развитие на Рейнджърс Хартфорд Уейлърс през този сезон.

В последните 10 дни Георгиев бе привикан в тима от НХЛ, за да заеме място на резервната скамейка след контузията на Онджей Павелец. В 27 от последните 30 мача на Рейнджърс на вратата бе титулярът Хенрик Лунквист. Само че колебливите му изяви в последно време дават шанса на Георгиев и той ще бъде титуляр в мача срещу Канейдиънс.

"Всичко, което чувам за този млад мъж е позитивно", сподели Виню след тренировката на отбора в сряда. "Надявам се, че нашият отбор пред него ще играе много здраво. Трябва да бъдем енергични."

Историята на Георгиев е много интересна. Той е роден в Русе на 10 февруари 1996 година, но когато е на 5, семейството му се мести в Русия. Именно там той започва да играе хокей за отбора на "Пингвините" от Москва. Следва период в Химик Воскресенкск преди българинът да заиграе професионално във Финландия за тима на ТПС през сезон 2014-15. След 2 добри сезона, Георгиев се пусна в драфта на НХЛ, където обаче не бе избран.

Преди старта на сезона Георгиев бе поканен на лагер за таланти на Рейнджърс, където бе харесан и на 18 юли 2017-а подписа тригодишен договор с гиганта от НХЛ с идеята да играе в тима за развитие.