Роденият в България вратар Александър Георгиев направи отличен дебют в най-голямото хокейно първенство в света НХЛ! 

Израстналият в Русия страж бе титуляр за своя Ню Йорк Рейнджърс, който загуби с 1:3 гостуването си на Монреал Канейдиънс в мач от редовния сезон.

22-годишният българин бе един от малкото светли лъчи в представянето на своя отбор като направи прекрасен мач, в който спаси отбора си от доста по-сериозно поражение.

Георгиев направи 38 спасявания, включително и 30 от 32 в първите 40 минути.

"Той изигра добър мач", заяви треньорът Ален Виню. "Той направи това, което един вратар трябва да направи - даде шанс на нашия отбор. Няма съмнение, че през първите две части, той трябваше да се справя с доста спасявания и го направи."

От началото на този сезон Георгиев играеше в отбора за развитие на Рейнджърс, където впечатли с добри изяви. На 10 февруари той бе повикан за резерва след контузията на Ондрей Павелец, а колебливите изяви на Хенрик Лунквист му дадоха шанс за изява в НХЛ.

"Беше забавно от първата секунда на загрявката. Бях нервен, разбира се, но не повече от обикновено", сподели Георгиев след мача.

Българинът, който се състезава за Русия, нямаше вина за головете на Томас Плеканец и Джеф Петри в първите две третини, а третото попадение на съперника дойде при игра без вратар.