Американецът Брайс Бенет постигна сензационна победа в спускането от Световната купа по ски алпийски дисциплини за мъже в италианския курорт Вал Гардена.

Въпреки че потегли с незавидния 34-ти стартов номер, 31-годишният Бенет бе изключително бърз в долната половина на пистата "Саслонг" и записа едва втората победа в кариерата си в състезания от Световната купа. По ирония на съдбата първият му успех, който бе на 18 декември 2021 година, отново бе на същата писта и в същата дисциплина, като това са и единствените му две качвания на подиума в надпревара от подобен мащаб.

Бенет спечели с време от 1:23.80 минути, като остави на едва 0.03 секунди зад себе си норвежеца Александър Омод Килде и на 0.05 секунди швейцареца Марко Одермат, които допълниха челната тройка.

Французинът Нис Алегре остана четвърти на 0.13 секунди от победителя, а топ шест се допълни от канадеца Джеймс Крауфорд и австриеца Щефан Бабински, съответно на 0.32 и 0.36 секунди. Всички в топ 10 пък завършиха на по-малко от половин секунди от Бенет.

В класирането за Световната купа след едва три завършени състезания от началото на сезона водят швейцарецът Марко Одермат и австриецът Марко Шварц с по 160 точки. Трети е австриецът Мануел Фелер със 124 точки, а Брайс Бенет излезе на четвърто място със 100 точки.

В спускането класирането е идентично с това от днешното състезание, тъй като то бе първото проведено от дисциплината през този сезон.

Стартовете във Вал Гардена продължават в петък и събота. В петък има супергигантски слалом, а в събота отново предстои спускане. / БТА