Президентът на Република Корея Мун Дже-ин официално откри Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018.

"Обявявам 23-те зимни олимпийски игри в Пьонгчанг за открити", заяви Мун Дже-ин. Олимпийският огън беше запален от голямата звезда на домакините - фигуристката Ю-На Ким, която е олимпийска шампионка от Ванкувър 2010 и сребърна медалистка от Сочи 2014. След Игрите преди четири години Ким прекрати спортната си кариера. Церемонията по откриването на игрите продължи повече от два часа на олимпийския стадион в Пьонгчанг.

По време на парада на спортистите знаменосец на българската делегация беше звездата на сноуборда Радослав Янков, а на стадиона дефилираха още Александра Жекова, Зорница Пенчева, Владимир Зографски и други български спортисти. Церемонията по откриването включваше 14 отделни фрагменти, включително парада на спортистите и запалването на олимпийски огън. В знак на мир и обединение на Корейския полуостров отборите на Република Корея и КНДР дефилираха под общ флаг. Обединеното знаме носеха бобслеистът Вон Юн Джон (Република Корея) и състезателката по хокей на лед от КНДР Хван Чун Гум.

Двата отбора дефилират под един флаг за четвърти път след Сидни 2000, Атина 2004 и Торино 2006. В Игрите ще участват рекордните 2952 спортисти от 92 държави. Най-многобройна е делегацията на САЩ - 242 спортисти. За Русия със статут "Олимпийски спортисти от Русия" участват 168 състезатели. 

Президентът на МОК Томас Бах приветства участниците и организаторите на Игрите, доброволците и феновете. Той изрази надежда, че олимпийските игри ще помогнат за обединение на целия свят. "Добре дошли на олимпийските игри в Пьонгчанг! Това е събитие, което всички очаквахме. Първите зимни игри в Република Корея. Благодаря на всички, които направиха възможно провеждането на тези игри. Огромна благодарност на хилядите доброволци", заяви Бах.

"Драги спортисти, дойде ваш ред. Това ще бъдат състезанията на вашия живот. В продължение на повече от две седмици всички ще ви гледат и ще се вдъхновяват от вас. А за нас ще бъде вдъхновения да живеем според принципите на олимпизма, честта и съвестта. Ярък пример за това е дефилирането на делагациите на Република Корея и КНДР под общ флаг на тази церемония. Ние всички подкрепяме мирното послание на корейските спортисти", добави президентът на МОК. 

Сестрата на севернокорейския вожд Ким Чен-ун се ръкува днес с президента на Южна Корея по време на церемонията за откриването на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. След като южнокорейският президент Мун Дже-ин и президентът на МОК Томас Бах бяха представени един на друг, те размениха ръкостискания със световните лидери около тях на официалната трибуна. В исторически момент за двете корейски държави Мун Дже-ин се здрависа и с Ким Йо-чен, родната сестра на Ким Чен-ун. Церемонията завърши с красиво светлинно шоу и много фойерверки.

В дните до 25-ти февруари рекордните 2952 атлети от 92 страни ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 вида спорт.

Това ще бъде първата Зимна олимпиада, на която ще се проведат повече от 100 състезания, а в Пьонгчанг ще видим и шест държави-дебютантки – Еквадор, Еритрея, Косово, Малайзия, Нигерия и Сингапур.

Историята на Зимните олимпийски игри

България ще бъде представена от 21 спортисти в шест вида спорт, като това е най-многобройната ни делегация от Солт Лейк Сити през 2002-ра година насам. /БГНЕС

В деня на откриването на Игрите: Българите в Пьонгчанг