Питсбърг пропусна възможността да спечели първото място в Източната конференция, след като загуби с 0:2 като гост на Филаделфия в последния ден от редовния сезон. Резултатът даде титлата на Монреал, който ще стартира в плейофите срещу Бостън.

Скоти Ъпшал изведе домакините напред 90 секунди преди края на втората третина, а Майк Нубъл реши всичко с гол на празна врата в последната минута. Вратарят Мартин Байрън отрази 20 шайби и записа втори пореден мач без допуснат гол.

Гостите дадоха почивка на звездата си Сидни Кросби, който по-рано през сезона пропусна 28 мача заради контузия на десния глезен. С успеха Филаделфия се изкачи на шесто място на Изток и ще играе срещу Вашингтон в първия кръг от плейофите. Питсбърг, първенец в Атлантическата дивизия, стартира в елиминациите срещу Отава.

Детройт завърши по шампионски сезона с успех с 4:1 над гостуващия Чикаго. Никлас Лидстрьом реализира две попадения, Иржи Худлер се отличи с гол и асистенция, а вратарят Доминик Хашек спаси 26 удара за успеха. Така Детройт, който единствен в кампанията записа повече от 50 победи, си осигури купата „Президентс' Трофи” за най-добър отбор в редовния сезон и си осигури домакинско предимство във всички кръгове от плейофите.

Зак Парайз и Патрик Елиас се разписаха при дузпите, а Ню Джърси се наложи като домакин Ню Йорк Рейнджърс с 3:2. Гостите трябваше да победят в редовното време, за да изместят съперника си от четвъртото място на Изток. Така двата отбора ще се срещнат в първия кръг на плейофите като домакинското предимство е на страната на Ню Джърси.

Войтек Волски и Джо Сакич се разписаха при дузпите при успеха на Колорадо над гостуващия Минесота с 4:3. Петер Форсберг се отличи с три асистенции, а вратарят Хосе Тиодор отрази 34 шайби, както и двата изстреля на съперника от наказателните удари. Шампионът в Северозападната дивизия Минесота ще срещне именно Колорадо в първия кръг на следсезонните елиминации, но има домакинско предимство.

Далас преодоля дефицит от два гола и победи Сан Хосе с 4:2, за да си гарантира петото място на Запад. Така тексасците ще играят с Анахайм в първия кръг на плейофите, докато първенецът в Тихоокеанската дивизия Сан Хосе, който е с втори показател в лигата, ще стартира срещу Калгари.

Ветеранът Кийт Ткачук стана 41-ият играч в НХЛ, който достигна границата от 500 гола, след като се разписа при победата на Сейнт Луис над Кълъмбъс с 4:1 като гост. Ткачук, който има 16 сезона в лигата, добави и асистенция за успеха. Двубоят бе без значение и за двата отбора, които отдавна загубиха шансове да участие в плейофите. Райън Гецлаф вкара решаващата дузпа, а миналогодишният шампион Анахайм победи Финикс с 3:2. Носителят на Купа Стенли финишира четвърти на Запад и ще започне плейофите срещу Далас. Финикс пък за пета поредна година остана извън елиминациите.