Майк Камайери вкара два гола, а Ярослав Халак направи 38 спасявания при победата на Монреал с 3:1 като гост на Питсбърг в среща от полуфиналните плейофи в Източната конференция на Националната хокейна лига на САЩ и Канада.

Браян Джонта също се разписа за канадците, които играха без контузения Андрей Марков. Резултатът в серията е равен 1:1 победи, а мач номер 3 е в сряда в Монреал. Още в самото начало на първата третина шампионите поведоха с попадение на Мат Кук, но четири минути преди края на частта Джонта изравни. Камайери даде аванс на отбора от Канада при числено превъзходство през втората част.

Три минути преди финалната сирена Майк Камайери се превърна в герой за Монреал, след като открадна шайбата от Сидни Крозби, преодоля вратаря Марк-Андре Флюри и оформи крайния резултат 3:1. Във втора поредна среща Крозби и Евгени Малкин от състава на Питсбърг не успяха да се разпишат. "Пингвините" не можеха да разчитат на контузения център Джордан Стал. Мач номер 3 в серията е във вторник в Монреал.

В среща от полуфиналите на Запад домакините от Сан Хосе спечелиха с 4:3 срещу Детройт и вече водят с 2:0 победи в серията. Джо Павелски се разписа два пъти за "акулите", а неговият съотборник Джо Торнтън реализира първото си попадение в тазгодишните плейофи. Риън Клоуи също се разписа за победителите, които натрупаха солидно преимущество в директните елиминации в Западната конференция.

За Детройт точни бяха Павел Дацюк, Томас Холстрьом и 40-годишният капитан Никлас Лидстрьом. "Крилете" водеха с 3:2, но Дацюк пропусна да вкара четвърти гол във вратата на Сан Хосе в първите минути на последния период. Вратарят от "акулите" Евгени Набоков се отличи с 28 спасявания. Третият мач от серията е във вторник в Детройт.