Много сняг и ски легенди осигуриха приятни мигове и настроение на стотици туристи и гости на Банско в деня на официално откриване на новия сезон. Новият сезон бе открит официално от спортния министър Свилен Нейков.

Преди това на пистата "Алберто Томба" в местността Бъндеришка поляна се проведе уникално състезание по паралелен слалом между осем бивши величия в алпийските ски - Марк Жирардели, Петър Попангелов, Пирмин Цурбриген, Пол Акола, Боян Крижай, Патрик Ортлиб, Хуберт Щролц и Петер Мюлер. Състезанието бе спечелено от петкратния носител на световната купа във всички пет алпийски дисциплини Марк Жирардели.

Най-добрият български скиор за всички времена Петър Попангелов отпадна рано в състезанието, след като падна в спускането си срещу словенеца Боян Крижай. Новото в откриването на ски-сезона в Банско този път бе свързано с една благородна кауза - подпомагането на детския ски спорт в България, информира БГНЕС.

В подкрепа на стартиралата през миналата година инициатива "Научи се да караш ски" на Българската федерация по ски гостуващите в Банско световни ски величия се включиха в благотворителното състезание. Празничното настроение ще се пренесе вечерта от 21:00 часа на открита сцена в Банско с шоу програма, ревю на спортни дрехи, пърформанс с огньове, фойерверки.

След края на шоуто от 22:00 часа бар "Хепи Енд" ще отвори врати за всички, които желаят да продължат купона и да станат съпричастни с благородната кауза. За целта от 22:45 часа ще бъде проведен благотворителен търг на свободен принцип, на който ще бъдат разиграни уникални скиорски вещи, предоставени безвъзмездно от гостуващите ски-легенди. Всички събрани пари ще бъдат предоставени за подпомагане на детската програма "Научи се да караш ски".