Американката Микаела Шифрин спечели изненадващо спускането от финалите на Световната купа по ски алпийски дисциплини в Куршевел (Франция).

Gulliver/GettyImages
10 снимки

Четирикратната носителка на Големия кристелен глобус Шифрин, която беше с 21-и стартов номер и не е специалистка в скоростните дисциплини, финишира за 1:27.00 минути и записа едва трети успех в тази дисциплина и общо 74-и в кариерата си.

"За мен да бъда в Топ 10, в Топ 5, да записвам точки беше добре", призна американската скиорка Микаела Шифрин.

"Мисля, че никой не е очаквал да спечеля спусканията! Не съм спускачка. Имам някои качества, но това изисква много време, много работа, много разсъждение", признава Шифрин след 74-ата си победа за Световната купа. "Да спечеля бе отвъд надеждите ми", добави американката.

С този резултат тя се пласира отлично за спечелване на своята четвърта Световната купа, след като вече има 156 точки аванс пред словачката Петра Влъхова. Има още само три състезания, като всяка победа носи по 100 точки.

Нейният приятел - норвежецът Александър Омод Килде, й помогна да преодолее страха си от пистата. "Той вече се спусна и усети пистата, снега. Говорим много за ски. За мен е лесно да разбера какво ми казва. от първите тренировки той ме помоли да бъда много интелигентна върху няколкото ключови участъка от пистата, някои криви. Това са прости и ясни съвети. Това ми помогна да се чувствам добре на пистата и да карам с добър тайминг, което се получи чудесно", завърши Микаела Шифрин.