Международният съюз по кънки (ИСУ) ще продължи да тества фигуристката Камила Валиева за допинг след нейната дисквалификация, съобщава ТАСС.

Валиева, отстранена от спорта до края на 2025 година за нарушаване на антидопинговите правила, беше включена в актуализирания списък за международни допинг тестове за сезон 2023/2024. Руската фигуристка е следена от ИСУ от лятото на 2020, когато за първи път беше включена в списъка на проверяваните.

Освен от ИСУ, Валиева е тествана за допинг и от Руската антидопингова агенция - два пъти през 2023 и три пъти през 2022 година.

Наказаха Камила Валиева за четири години

На 29 януари Спортният арбитражен съд (КАС) дисквалифицира Валиева за нарушаване на антидопинговите правила, като удовлетвори искането на Световната антидопингова агенция за четири години наказание. Санкцията влиза в сила със задна дата оъ 25 декември 2021-а и резултатите й след това са анулирани.

На 30 януари ИСУ преразгледа резултатите от отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин 2022, премествайки руския отбор, който включваше Валиева, от първо място на трето. На 29 февруари във Федералния съд на Швейцария беше регистрирана жалба срещу решението на КАС по делото срещу Валиева./БТА