Вратарят на Ню Джърси Девълс Мартин Бродюр отново записа името си в книгата с рекордите на НХЛ, след като в пореден мач този сезон не допусна гол.

Това стана при победата на Дяволите с 4:0 над Питсбърг Пингуинс. Бродюр отрази 35 удара на нападателите на шампиона и регистрира 104-и мач в редовния сезон без допуснат гол. Така вратарят на националния отбор на Канада изпревари досегашния номер 1 Тери Савчук, въпреки че мнозина смятаха постижението му за непреодолимо.

„Този рекорд стоя неподобрен прекалено дълго и когато подобряваш такива рекорди, винаги е много хубаво. В ситуацията, в която съм, може да паднат още рекорди. Хората се радват с мене и това ме прави щастлив и ме амбицира да продължа да играя”, заяви вратарят пред репортерите след мача.

Очаква се Бродюр да бъде първи избор на националния отбор на Канада за домакинските Олимпийски игри във Ванкувър догодина, а първият му мач без допуснат гол (или шут-аут) е на 20 октомври 1993 година.

Тери Савчук, който беше досегашен притежател на рекорда, подобри постижението на Джордж Хейнсуърт на 18 януари 1964 година, когато изигра своя 95-и мач без пусната шайба. След това той постави рекорда си от 103 шут-аута на 1 февруари 1970 година.

„Тери Савчук реално беше вратар с най-много сухи мачове повече от 45 години, от 1964 година насам. Оттогава досега сигурно над 500 вратаря са пазили в отборите на НХЛ, но никой дори и не се доближи до него. Но както в спорта, така и в живота, всяко нещо си има начало и край”, заяви шефът на лигата Гари Бетман.

Миналата седмица 37-годишният Бродюр, който е роден в Монреал, подобри още един рекорд в НХЛ. Той стана вратарят с най-много мачове в Лигата, постигайки 1030 срещи и по този показател изпревари своя сънародник и добър приятел Патрик Роа.

В мача дяволите имаха късмета да открият рано резултата чрез Брис Салвадор, а през втората третина за кратко време нанизаха още три в мрежата на шашнатите домакини. Разписаха се Никлас Бергфорс, Патрик Елиас и Марк Фрейзър.

Пингвините опитаха обрат в края на частта, както и в началото на третата третина, но тогава дойде и времето на Бродюр. Той отрази общо 16 шута в третата част, включително и две феноменални спасявания на удари на Сидни Кросби, както и един удар от въздуха на Евгени Малкин.


Резултатите от Националната хокейна лига на САЩ и Канада:

Торонто - Бъфало 2:3 (след продължение)
Ню Йорк Айлъндърс - Тампа Бей 2:4
Филаделфия - Флорида 1:4
Каролина - Ню Йорк Рейнджърс 1:3
Атланта - Монреал 3:4 (след продължение)
Отава - Бостън 0:2
Питсбърг - Ню Джърси 0:4
Минесота - Колорадо 3:4
Далас - Сан Хосе 2:4
Едмънтън - Сейнт Луис 2:7
Финикс - Кълъмбъс 5:2