Мартен Фуркад от Франция спечели масовия старт на 15 километра за мъже от световното първенство по биатлон, което се провежда в германския зимен център Руполдинг.

Пред 28 000 зрители Фуркад, който стана световен шампион в спринта на 10 км и в преследването на 12.5 км, направи две грешки в стрелбата и измина дистанцията за 38.25.4 минути.

За Фуркад това е общо четвърта световна титла в кариерата. Той спечели три златни медала в Руполдинг и един сребърен със смесената щафета на Франция.

Втори е Бьорн Фери от Швеция, който повали всичките 20 мишени, но остана на 3.0 секунди след победителя.

Бронзовото отличие спечели Фредрик Линдстрьом (Швеция) с две грешки на огневия рубеж и изоставане от 3.4 секунди.

Германецът Андреас Бирнбахер водеше преди последната стрелба, но в нея направи една грешка и остана четвърти в крайното класиране на 4.6 секунди от първото място.

Световният шампион за миналата година в тази дисциплина Емил Хегле Свендсен от Норвегия завърши едва 18-ти с пет грешки в стрелбата и на 1:15.6 минути след победителя.

В масовия старт не участваха представители на България.

Мартен Фуркад е начело в генералното класиране за Световната купа след 23 от 26 старта с актив от 970 точки. Втори е Емил Хегле Свендсен с 904 точки, а трети със 747 точки е Андреас Бирнбахер (Германия).