Марко Одермат спечели седми пореден гигантски слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини и записа трети пореден домакински успех пред родна публика в Аделбоден пред големия си съперник Александър Аамод Килде (Норвегия), който стигна до първи подиум в тази дисциплина.

Одермат водеше с повече от секунда след първия манш на емблематичната пистата "Кьонигсбергли", който беше съкратен поради мъгла, и в крайна сметка триумфира с цели 1.26 секунда пред Килде.

"Невероятно е. Състезанието не беше лесно при тези условия. Просто се опитах да се съсредоточа върху себе си", каза победителят, който беше бурно аплодиран от 20 хиляди души на финала.

Швейцарецът даде общо време от 1:54.06 минута - 56.15 секунди в първия манш и 57.91 във втория. Той спечели последните три състезания в дисциплината през изминалия сезон и сега първите четири от настоящата кампания. Одермат е третият алпиец с три поредни победи в Аделбоден, присъединявайки се към шведа Ингемар Стенмарк и към австриеца Херман Майер.

Олимпийският и световен шампион в дисциплината Одермат вече има 29 победи в кариерата си за Световната купа, 18 от които в гигантския слалом.

Килде спечели първия си подиум в дисциплината, а Филип Зубчич от Хърватия завърши трети с пасив от 1.77 секунда.

"Забавлявах се много. Одермат е различна орбита, но това е като победа за мен", каза Килде, определяйки резултата си и атмосферата като "невероятни".

Одермат е лидер в класирането за Световната купа със 736 точки, пред австриеца Марко Шварц с 464, който е извън пистата заради контузия. Килде на трето място с 320 точки, но този първи подиум в гигантския слалом и предстоящите състезания в скоростните дисциплини може да му помогнат да се доближи до швейцареца.

За малката Световна купа води Одермат с пълен актив от 400 точки, пред Зубчич, който има 240 точки.

Нито Одермат, нито Килде обаче ще се състезават в неделя, когато в Аделбоден предстои слалом за мъже. /бта