Легендарният алпиец Марк Жирардели подари днес последния си голям Кристален глобус на президента на Българска федерация ски Цеко Минев. Трофеят, който Жирардели спечели през сезон 1992/93 бе поставен в специално подготвена витрина във фоайето на петзвездния хотел „Кемпински Гранд Арена Банско” и ще остане завинаги там. В нея има са каската и очилата с които великият скиор се е състезавал при спечелването на последния си трофей, както и няколко стартови номера от големи състезания, включително и олимпиадата в Албервил.

„Подарявам този трофей на Българска федерация ски с пожелание скоро и български скиор да спечели същия кристален глобус”, заяви Жирардели при предаването на Световната купа на Цеко Минев.

В кариерата си Марк е печелил 5 пъти генералното класиране, нещо което не се е отдавало на друг скиор досега. Жирардели е консултант на БФски от 4 г, а от 2 е и почетен гражданин на Банско. След церемонията по връчването на световната купа Жирардели и президентът на федерацията се качиха да инспектират трасето по което ще се проведат стартовете за световната купа при дамите от 27 февруари до 1 март.