Една от най-големите легенди в световните алпийски ски и неколкократен носител на голямата световна купа Марк Жирардели заяви по време на дискусия на тема "Презастроено ли е Банско", че този български планински курорт е вече познато име в чужбина.

Дискусията бе една от първите прояви от програмата на започналата тридневна "Зимна фиеста" в Банско по повод откриването на новия зимен сезон и официалното връчване на наградата "Банско - зимна столица на Балканите". Организатори са община Банско и Туристическа асоциация "Банско".

"Аз съм от Австрия, живея в Швейцария, много често съм в Германия и Банско вече си е направило име в тези страни, каза Марк Жирардели, цитиран от БТА. Но името става по-добро, ако се инвестира повече и повече се изгражда. Само така повече хора от цял свят ще идват в България, за да могат да се запознават по-добре със страната. И аз се надявам, че ще се стигне до това."

Легендарният скиор, който от години посещава Банско и бе обявен за негов почетен гражданин, съобщи, че този път е довел тук 20 свои приятели от Австрия, Швейцария и Германия. Той им е разказал колко хубаво е в Банско. Така, по думите му, е станало и с ФИС - Международната федерация по ски, която много бързо е била убедена да предостави на Банско домакинство на състезания от Световната купа.

"Обикновено се чака 20 години, за да се получи домакинство на състезание за Световната купа, ако въобще се стигне до там, коментира Жирардели. И аз мисля, че Банско е с голяма преднина и е един от най-добрите ски региони в Източна Европа."

"Но ако човек не се развива по-нататък, бързо изостава, каза още големият скиор. Така беше и когато аз самият се състезавах. Спечелил съм много състезания и Голямата Световна купа - Кристалния глобус, но се случваше често, когато печелех твърде много състезания, да ставам малко небрежен и изоставах с тренировките. Като резултат се получаваше така, че ставах втори, трети, четвърти или пети в следващия сезон. Така ще изглеждат нещата и в Банско, ако не продължи да се развива. Моето убеждение за Банско е, че на първо място трябва да стоят хората. Хората в България и конкретно в Банско участват в техническия прогрес. Шансовете на Банско са прекрасни, но нещата ще вървят напред само, ако областта се развива", заяви Марк Жирардели.

Кметът на община Банско Александър Краваров, Боян Мариянов - изпълнителен директор на дружество "Юлен" - концесионер на ски зона "Банско", арх. Емил Леков - проектант на скизоната в Пирин, Цеко Минев - председател на Българската федерация по ски, бронзовата олимпийска медалистка в биатлона Ирина Никулчина и повечето участници в дискусията бяха категорични, че курортът трябва да продължи да се развива, че са нужни нови съоръжения и подобряване на инфраструктурата. Те изложиха аргументи за необходимостта от промяна на плана за управление на Националния парк "Пирин", изграждането на втора кабинкова въжена линия, използване на капацитета на скизоната в района на "Църна могила", "Чалин валог", Добринище.

Подчертано бе, че за решаването на тези проблеми е нужна политическа воля. Според ръководството на община Банско, обществеността на града, БФС, представители на туристическия бранш, неаргументирани и неоснователни са атаките на неправителствени организации и твърденията им, че се вреди на природата и се нарушават екологичните норми със застрояването в Банско. Дадени бяха примери със световно известни курорти в Австрия, Германия, Франция и други страни, където ски зоните заемат неколкократно по-големи територии като процент от общата им площ.