Тоталната фаворитка в ски-бягането Марит Бьорген (Норвегия) разби конкуренцията в дисциплината - 10 км класически стил на Световното първенство по ски-северни дисциплини. Бьорген спечели втората си титла в Лахти и общо 16-а.

36-годишната Бьорген водеше през цялото време в днешното състезание и в крайна сметка пресече финалната линия след 25 минути, 24.9 секунди в мъгливия следобяд, три дни след спечелената титла в скиатлона.

Тя беше прегърната и поздравена веднага след края на състезанието от защитаващата титлата си шведка Шарлоте Кала, която остана на 2-ото място и със сребърния медал, с масивното изоставане от 41 секунди. Бронзът отново е за норвежка състезателка- Астрид Уренхолд Якобсен, единствената друга ски-бегачка на по-малко от минута. Енйното изоставане е на 55.5 секунди.

Бьорген се върна на пистата след като стана майка на сина си Мариус през декември 2015-а година, а сега увеличи личния си актив от медали от Световни първенства на 24- 16 златни, 5 сребърни и 3 бронзови. Тя има също така и 10 олимпийски медала с баланс 6-3-1.

Българката Нанси Окоро се класира на 69-о място с време 33:12.2 минути или изоставане от 7:47.3 минути. Общо 72 момичета стартираха в днешния старт на 10 км класически стил ски-бягане.