Германката Мария Рийш спечели Световната купа по ски алпийски дисциплини, след като последното състезание за сезона в швейцарския зимен център Ленцерхайде бе анулирано.

Гиганският слалом, който бе насрочен за днес, не се проведе заради топло време и дъжд в Швейцария. Това е първа световна купа в кариерата на германката.

Победата на Рийш сложи край на серията от три поредни години, в които нейната най-добра приятелка - американката Линдзи Вон печелеше Големия кристален глобус.

Вчера Мария Рийш поведе с 3 точки пред Линдзи Вон, след като завърши 4-та в слалома, а американката се класира на 13-то място.

Олимпийската шампионка от Ванкувър'2010 в слалома Рийш водеше през по-голямата част от сезона и едва в сряда отстъпи първото си място в генералното класиране на Вон след спускането в Ленцерхайде.

В крайното класиране за Световната купа след 33 старта от началото на сезона Мария Рийш е с актив от 1728 точки, пред Линдзи Вон с 1725, а трета е Тина Мазе (Словения) с 1139 точки.

Мария Рийш е първата германка, която печели Световната купа след Катя Зайцингер, която взе трофея през 1996 и 1998 година.