Една от най-постоянните родни ски състезателки Мария Киркова спечели първия слалом за Купа София, който се проведе на писта "Витошко лале". Киркова даде резултат 1:37,22 минути. След нея се наредиха туркините Тугба Десдемир и Ирем Ондер. Участие взеха 27 състезателки от 7 страни. Утре на писта "Витошко лале" ще се проведат и вторите слаломи при мъжете и жените.

Ето какво сподели Мария Киркова за Гонг след първия слалом: „Беше малко тежко, тъй като имаше много нов сняг. Условията бяха тежки, но аз съм щастлива, че успях да ги преодолея и да победя.”

„Хубаво е да има такива стартове в България, тъй като така става все по-популярен нашия спорт. Когато има чужденци, на хората им е по-интересно, и става по-силно състезанието. Естествено, на мен не ми е лесно, тъй като има по-голяма конкуренция. Но така вървя напред, и това е единственият начин да се успее в този спорт,” обясни Киркова.

„Нещата се подобряват, всичко върви нагоре, благодарение на нашата федерация, на нашия президент. Не е лесно, защото все пак не сме скиорска нация. Но ние ще покажем на какво сме способни,” обеща тя. „Смятам, че много скоро ще се заговори за нас като за алпийска нация.”

Относно предстоящите състезание, в които ще участва, Мария заяви, че заминава за Световното първенство във Вал Д`Изер. „Там ще карам в бързите дисциплини, макар че не ги тренирам, не съм подготвена. Но тъй като на Банско ще има Световна купа, сега ще карам и във Вал Д`Изер, за да мога малко или много да се подготвя за Банско, да представя родината си. Тази дисциплина не е лесна, но аз имам желание и смятам да се представя добре.”

Мария Киркова разкара, че е на ските от тригодишна и така до ден днешен. „Аз участвам заради публиката. Ще участвам в Банско, единствено защото искам България да има участник. За мен е голям плюс, че ще има много хора и ще ме подкрепят,” завърши родната надежда в ските.