Състав на Бургаския апелативен съд измени присъдата на двукратния световен шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки от условна в ефективна. Делото за катастрофата край река Ропотамо бе върнато от Върховния касационен съд за ново разглеждане в Бургас.

На първа инстанция фигурсистът получи условно наказание и бе лишен от право да шофира в България за срок от 4 години. Стависки ще лежи в затвора две години и половина при първоначален лек режим.

Решението е взето с 2:1 гласа като председателят на тричленния съдебен състав Георги Кошничаров е подписал присъдата с особено мнение.

Съдебният състав е изменил и размера на гражданските искове. Вместо по 90 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров, Стависки ще трябва да плати по 120 000 лева. Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. Вместо първоначалните 80 000 лева, съдът постанови 150 000 лева.

Единият от адвокатите на Максим Стависки Росен Кожухаров коментира, че е разочарован от решението на съда. "След запознаване с мотивите на съда, защитата ще изготви в законоустановения срок жалба и казусът "Стависки" отново ще бъде на бюрото на върховните магистрати", каза още пред Дарик радио Кожухаров.