Австриецът Макс Франц спечели първа победа в кариерата си за Световната купа по ски-алпийски дисциплини.

Франц стартира с номер 26 и беше най-бърз в спускането на пистата "Саслонг" в италианския зимен център Вал Гардена с време 1:56.60 минута.

27-годишният австриец досега имаше три класирания на подиума, последното от които второ място в спускането на родна земя в Заалбах през февруари 2015 година. 

Победителят в състезанието от миналия сезон Аксел-Лунд Свиндал (Норвегия) остана втори само на 4 стотни от секундата.

33-годишният Свиндал, световен шампион от Шладминг 2013, допусна грешка в долната част на трасето и това го лиши от успеха. 

Стивън Наймън (Канада) завърши на трето място на 41 стотни от секундата на любимото си трасе, на което той постигна и трите си победи в Световната купа досега в спусканията през 2006, 2012 и 2014 година.

Четвърти на 44 стотни остана французинът Адриен Тео, който записа най-доброто си класиране за сезона.

Световният първенец в дисциплината от Гармиш-Партенкирхен 2011 Ерик Гей (Канада) се нареди пети на 56 стотни от секундата зад победителя.

Действащият световен шампион Патрик Кюнг (Швейцария) раздели 12-ото място със сънародника си Беат Фойц, като двамата финшираха с пасив от 87 стотни. 

Олимпийският първенец от Сочи 2014 Матиас Майер (Австрия) се представи разочароващо и раздели 15-ата позиция със сънародника си Ханес Райхелт и с Манюел Озборн-Паради (Канада) с изоставане от 93 стотни от секундата.

В генералното класиране води носителят на Световната купа в последните пет сезона и специалист в техничните дисциплини Марсел Хиршер (Австрия) с 440 точки, пред Киетил Юнсруд (Норвегия) с 326 точки и Алекси Пентюро (Франция) с 284 точки.

В подреждането на малката Световна купа в спускането лидер е Свиндал със 140 точки, пред Янсруд със 126 точки и Франц със 110 точки./ БТА