Американката Линдзи Вон спечели второто спускане за сезона от Световната купа по ски-алпийски дисциплини в Лейк Луиз (Канада), а САЩ постигна исторически подиум.

За 30-годишната Вон това беше едва второ състезание след дълго отсъствие поради контузия. В първия старт в канадския зимен център тя завърши осма, а във втория стигна до победата с 1:50.48 минута. За нея това е 60-и успех в кариерата.

Втора на 49 стотни от секундата финишира Стейси Кук, а трета е Джулия Манкузо на 57 стотни. Това е първи подиум за САЩ за мъже и жени в историята на алпийските ски.

Вон беше извън спорта около година заради операция на коляното. Тя имаше само четири състезания през декември 2013-а година, след като за пръв път получи контузията през февруари същата година.

Линдзи Вон

източник: Gulliver/Getty Images

Олимпийската шампионка и победителка в първото спускане в Лейк Луиз Тина Мазе (Словения) финишира осма с 1:51,37 минута.

В класирането за малката световна купа в дисциплината Мазе и Вон имат по 132 точки. Словенката е лидер в генералното класиране за Световната купа след 6 от 34 старта с 320 точки. Втора е Катрин Цетел (Австрия) с 250 точки, а на трета позиция е Ана Фенингер (Австрия) с 231 точки./БТА