Американката Линдзи Вон постигна 79-а победа в кариерата си, след като триумфира в спускането в Кортина д'Ампецо (Италия) от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

По този начин тя се приближи още повече до рекорда на Ингемар Стенмарк, който е най-успешният алпиец за всички времена с 86 победи.

Вон стартира с девети номер и финишира за 1:36.48, като така спечели втората си победа за сезона и първа в спускането. Втора в Кортина остана Тина Вайратер от Лихтенщайн, която завърши на 0.92 секунди зад американката.

На трето място в днешния старт финишира американката Жаклин Уилс, която приключи на 0.98 секунди зад Вон.

Италианката София Годжа, която спечели последните два старта от Световната купа, включително и вчерашното спускане, не успя да финишира, след като падна по гръб при един скок, но за щастие веднага успя да се изправи на крака и да се спусне до финала.

Водачката за Големия кристален глобус Микаела Шифрин завърши седма на 1.45 секунди за победителката.

Въпреки отпадането си Годжа продължава да води за Малката световна купа в спускането с 269 точки. Втора е Вайратер с 262 точки, докато на трето място е Микаела Шифрин с 256. Вон е пета с 206 точки.

В общото класиране Шифрин има 1477 точки и води с цели 907 пред Годжа, която има 570. Трета в генералното подреждане е швейцарката Венди Холденер с 560 точки. /БТА