Американката Линдзи Вон обяви, че няма да участва в надпреварата по ски-алпийски дисциплини за смесени отбори в събота на Игрите в Пьонгчанг.

Дисциплината с 16 тима на директно елиминиране дебютира в олимпийската програма, но много от водещите състезатели взеха решение да не се включат, за да концентрират подготовката си за стартовете в Европа до края на сезона в Световната купа.

Олимпийската шампионка в слалома Микаела Шифрин и олимпийският първенец в гигантския слалом от Сочи 2014 Тед Лигети няма да се състезават за САЩ, което окончателно е наклонило везните и за отказа на Вон.

"Първоначално намерението ми беше да не участвам, но след това обмислях да се включа. Но след като Тед и Микаела няма да карат, не мисля, че имаме шанс да направим конкурентен отбор, който да се бори за медал", коментира Вон.

Голямата звезда на алпийските ски Марсел Хиршер, който вече спечели две златни олимпийски отличия в Южна Корея, също няма да се състезава за Австрия.

"За мен щеше да бъде чест да стартирам за Австрия, но това е невъзможно. Ако карам в отборната надпреварата, ще имам само четири дни в Европа преди гигантския слалом от Световната купа в Кранска гора. Няма да имам никакво време за подготовка, възстановяване, аклиматизация от часовата разлика. Щеше да бъде страхотно да остана, но аз съм професионалист и това няма как да стане", обясни Хиршер.

Световната купа по ски-алпийски дисциплини се подновява на 3 март с гигантски слалом в Кранска Гора (Словения) при мъжете и със супергигантски слалом в Кран Монтана (Швейцария) при жените./БТА