Линдзи Вон (САЩ) спечели титлата и във втората скоростна дисциплина - спускането, на Световното първенство по ски-алпийски дисциплини във френския зимен център Вал Д'Изер.

24-годишната американка бе с класа над съперничките си и зае първото място с време от 1:30,31 минути. Така Вон спечели втора титла във Вал Д'Изер, след като триумфира в Супер гигантския слалом в първата дисциплина от шампионата.

Интересното е, че на предишното Световно първенство Линдзи Вон (тогава Линдзи Килдоу) също направи дубъл, но се окичи със сребърни медали в тези две дисциплини. На 29-и септември 2007-а година тя се омъжи за Томас Вон и прие неговата фамилия.

Със сребърния медал се окичи Лара Гут (Швейцария) на 52 стотни от победителката. Това е второ сребро за младата 17-годишна швейцарка след второто място в комбинацията. Бронзовото отличие стана притежание на Надя Фанкини (Италия) на 57 стотни след Вон. Елизабет Гьоргъл (Австрия), който бе трета в комбинацията, изпусна бронза тук, изоставайки на 36 стотни от Фанкини.

Защитаващата титлата си от Оре'2007 Аня Персон (Швеция) остана едва 12-а на 2,32 секунди след първата, след като направи груба грешка в долната част на трасето.

"Бях изключително нервна на старта, но моят съпруг успя да ме успокои и да ми вдъхне увереност. Бях сломена след дисквалификацията в суперкомбинацията, но през изминалите два дни преодолях това състояние и дори се мотивирах още повече. Затова съм още по-щастлива от тази титла", заяви Линди Вон.

Вон изравни рекорда на сънародничкита си Тамара Маккини от четири медала на шампионати на планетата. Тя обаче има 2 златни и 2 сребърни срещу злато и три сребра за Маккини. Освен това Вон изравни постижението на друга американка - Андреа Мийд-Лорънс, също двукратна световна шампионка, както и двукратна олимпийска шампионка, но на слалом и гигантски слалом.

Ако не бе грешката в слалома, Линдзи Вон щеше да спечели златото и в суперкомбинацията и да се изравни с Аня Персон (Швеция), която взе три титли в Оре преди две години - двете в скоростните дисциплини и тази в суперкомбинацията.

класиране спускане жени:

1. Линдзи Вон (САЩ) - 1:30,31 минути

2. Лара Гут (Швейцария) - 1:30,83

3. Надя Фанкини (Швейцария) - 1:30,88

4. Елизабет Гьоргъл (Австрия) - 1:31,24

5. Марион Роланд (Франция) - 1:31,45

6. Мари Маршан-Арвие (Франция) - 1:31,51

7. Андреа Фишбахер (Австрия) - 1:31,88

8. Венди Сиорпаес (Италия) - 1:32,31

9. Стейси Куук (САЩ) - 1:32,37

10. Мария Рийш (Германия) - 1:32,42