Шведката Лин Сван спечели спринта в класически стил във Вал ди Фиеме (Италия), предпоследен седми старт от тазгодишното издание на веригата по ски-бягане "Тур дьо Ски".

21-годишната Сван беше най-бърза на финала по 1.3-километровото трасе с 3:14.69 минути, с което записа четвърта индивидуална победа за сезона в Световната купа и общо седма в кариерата си.

Тя изпревари сънародничките си Мая Далквист с 54 стотни от секундата и Ема Рибом с 84 стотни от секундата, които допълниха изцяло шведския подиум.

Рускинята Наталия Непряева се класира четвърта на 1.60 секунда, а пета завърши сънародничката й Татяна Сорина на 1.97 секунда. Финалната шестица допълни Криста Пармакоски (Финландия) на 2.24 секунди.

Лидерката в "Тур дьо Ски" Джесика Дигинс (САЩ) отпадна на полуфиналите в спринта и се класира на десето място, но остава фаворитка за титлата в тазгодишното 15-о издание на веригата, в която от съображения за сигурност заради пандемията от коронавирус не участват състезателки от Норвегия, които спечелиха "Тур дьо ски" в предишните седем години.

Преди утрешния последен етап - масов старт на 10 километра свободен стил, Дигинс води с общо време 2:27:51 часа. Тя има аванс от 54 секунди Юлия Ступак (Русия) , която остана осма днес. Трета е Пармакоски на 1.51 минута.

Роузи Бренън (САЩ) пък остава лидерка в генералното класиране за Световната купа с 602 точки, след като финишира 12-а в спринта, пред Сорина с 543 точки и Непряева с 490 точки./БТА