40-годишният канадски хокеен вратар Роберто Луонго официално сложи край на знаменитата си кариера в НХЛ, обяви самият той в профила си в Туитър. 

С 489 победи в кариерата си той заема 3-о място по брой постигнати победи сред вратарите в НХЛ, като пред него са единствено Мартен Бродюр и Патрик Роа. А Бродюр е единственият с повече изиграни мачове и направени спасявания от Луонго.

Той влиза в лигата като номер 4 в драфта през 1997 година и дебютира в НХЛ на 28 ноември 1999 година с екипа на Ню Йорк Айлендърс. Роденият в Монреал вратар прекарва следващите пет години във Флорида. Следват още осем години във Ванкувър, за да се върне при Пантерите на 14 март 2014-а година.

"Това е едно от най-трудните решения, пред които е трябвало да се изправя в живота си. След като внимателно помислих много през последните два месеца и трябваше да послушам тялото си, избрах този момент да се оттегля. Обичам тази игра толкова много, но изискванията към професионалист на това ниво и едва ли ще мога да отговоря на тях предвид годините ми, обясни Луонго./БТА