Вратарят на хокейния Вашингтон Кепитълс Хенрик Лундквист ще се подложи на отворена операция на сърцето, обяви самият той днес. 38-годишният шведски ветеран, който дълго време се наслаждаваше на кариерата си в Ню Йорк Рейнджърс преди да се премести в Кепитълс през октомври, и преди това беше обявил, че през новия сезон няма да играе заради планирана сърдечна операция.

"През последните 3 седмици фокусът ми се измести от тренировъчния лагер и предстоящия сезон върху здравето ми и върху това, което мога и какво не мога да правя", публикува Лундквист в Twitter-профила си днес и продължава: Планирана е отворена операция на сърцето, подмяна на аортната клапа, аортен корен и най-точно казано протезиране на възходящата аорта.

"Всички ние имаме своите планини в живота, които трябва да изкачваме. Не е лесно, особено когато става дума за сърцето. Но оставам позитивен и вече чакам да тръгна по пътя на следоперативното ми възстановяване".

Лундквист имаше още една година договор с Рейнджърс, но двете страни постигнаха споразумение за раздяла през септември, като по този начин сложиха край на 15 сезона в най-специалния клуб в Лигата. След като уреди тези си взаимоотношения, шведският национален вратар подписа договор за една година с Кепитълс на стойност 1,5 милиона долара. А след края на сезона ще се подложи на жизненоважната интервенция.

Лундквист дължи повече от 50 клубни рекорда на Ню Йорк Рейнджърс, включително и за най-много победи и участия за вратар, мачове без допуснат гол, участия в плейофите и победи в плейофите. Също така той взе и "Везина Трофи" през 2011-2012- наградата за най-добър вратар в Лигата през сезона.

На национално ниво има златен медал от Олимпийските игри през 2006-а, а също така и 459 победи в НХЛ- най-много за вратар извън Северна Америка. Той е вратарят, който е спечелил 400 победи в НХЛ най-бързо от всички останали играчи на този пост.