Латвия изненада шампиона от 2006-а година Швеция и спечели с 3:2 след изпълнение на дузпи, с което двата отбора се изравниха на второто място в Група "С" на световното първенство по хокей на лед в Швейцария.

За следващия кръг се класира САЩ след 6:1 над Австрия, а напред продължиха и големите отбори от Група "D" Финландия и Чехия, които сразиха съответно Дания с 5:1 и Норвегия с 5:2. Отборът на Латвия, който не бе побеждавал Швеция в 11 поредни мача, спечели след изпълнение на дузпи, след като редовното време завърши при равенство 2:2.

Изненада бе на път да се получи и в другия мач от групата, но Австрия удържа САЩ само две третини, а в последната пусна четири безответни гола. Капитанът Дъстин Браун вкара едно и подаде за още две попадения, докато Патрик О'Съливан и Джейсън Блейк добавиха по гол и асистенция за американците.

Чехите, които останаха без медал в последните две първенства, свършиха работата си още в началните минути на мача срещу Норвегия с три гола в първата третина. Дания пък шокира

Финландия с ранен гол в същата група, след като Юлиан Якобсен добави чудесна асистенция на Мадс Кристенсен. Финландците обаче удариха мигновено съперника си с по две попадения на Анри Миетинен и Нико Капанен. Томас Пилман също наниза една шайба във вратата на датчаните.