Швейцарката Лара Гут си осигури Световната купа за сезон 2015/2016, след като завърши на трето място в комбинацията пред родна публика в швейцарския зимен център Ленцерхайде.

Гут има преднина от 355 точки пред германката Виктория Ребенсбург четири кръга преди края на сезона.

Ребенсбург обаче не планира да се състезава в слалома в Занкт Мориц (Швейцария), което означава, че може да спечели максимум 300 точки. Германката не участва и в днешния старт.

Гут е първата швейцарка, която печели Световната купа след Френи Шнайдер през 1995 година. 

Сънародничката на Гут - Уенди Холденер триумфира в комбинацията, след като записа общо време от 1:59.31 минута след слалома и супергигантския слалом. Така Холденер постигна втора победа в кариерата си. Освен това тя спечели малката световна купа в дисциплината.

Михаела Кирхгасер от Австрия остана на второ място на 46 стотни след победителката.

Лара Гут финишира трета с пасив от 47 стотни. Тя беше девета след слалома, но даде трето време в супергигантския слалом и се качи на подиума.

24-годишната Гут води в генералното класиране за сезона с 1362 точки. Втора с 1235 точки е американката Линдзи Вон, която обаче е с контузия на коляното и няма да участва на финалите в Швейцария. Виктория Ребенсбург е трета с 1007 точки.

В крайното класиране за малката световна купа в комбинацията Холденер завършва с 198 точки, пред Лара Гут със 160 точки и Михаела Кирхгасер със 153 точки./БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS