Лара Гут спечели спускането в швейцарския курорт Санкт Мориц, старт за Световната купа по ски-алпийски дисциплини при жените.

Швейцарката зарадва местната публика, като финишира първа с време 1:43,82 минута и спечели първото си спускане за сезона. 

Санкт Мориц без съмнение е любимото място на Лара Гут. Именно там швейцарката дебютира за Европейската купа на 15-годишна възраст, а по-късно на същата писта печели първия си подиум и първа победа за Световната купа.

"Винаги е по-специално да карам в Санкт Мориц. За първи път стъпих тук като дете и всяка победа на това място е по-емоционална за мен", каза Лара Гут.

Втора в спускането остана носителката на Големия кристален глобус Ана Фенингер от Австрия на 0,32 секунди. Фенингер финишира за шести път на второ място този сезон и все още няма чиста победа през настоящата кампания, като се изключи поделения успех с Микаела Шифрин в дебютния за сезона гигантски слалом.

Трета завърши унгарката Едит Миклош на 0,58 секунди след победителката. Милкош е първата унгарка, качила се на подиума в старт за Световната купа във всички видове ски спорт.

Линдзи Вон остана едва 23-а на повече от две секунди след победителката. Американката стартира добре, но направи грешка във втората половина на трасето и остана назад в класирането. 

"Необичайно за мен е да финиширам 23-а, но такива неща се случват понякога. Знаех, че ще ми бъде трудно да претендирам за челни позиции след такава груба грешка", каза Линдзи Вон. 

В генералното класиране за Световната купа след 19 от общо 32 старта начело е Тина Мазе от Словения с 985 точки, следвана от Анна Фенингер 721, Микаела Шифрин (САЩ) 605 и други.

Класиране спускане жени:
1. Лара Гут (Швейцария) 1:43.82
2. Анна Фенингер (Австрия) 1:44.14
3. Едит Миклош (Унгария) 1:44.40
4. Виктория Ребенсбург (Германия) 1:44.51
5. Фабиен Зутер (Швейцария) 1:44.72
6. Надя Камер (Швейцария) 1:44.82 /БТА