Швейцарката Лара Гут-Бехрами спечели спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени в италианския зимен център Вал ди Фаса и оглави генералното класиране за сезона. Гут-Бехрами, бронзова медалистка в дисциплината от Кортина д'Ампецо 2021, триумфира с 1:23.93 минута и записа пета победа за сезона и 31-а в кариерата си.

Швейцарката, която спечели световните титли в супергигантския слалом и в гигантския слалом, за първи път печели спускане за Световната купа през този сезон.Втора на 2 стотни от секундата завърши Рамона Зибенхофер (Австрия) .

Световната шампионка в спускането Корине Зутер (Швейцария) се класира трета на 26 стотни след победителката. Германката Кира Вайдъл, световна вицешампионка, остана четвърта на 33 стотни.

Носителката на Световната купа за миналия сезон Федерика Бриньоне (Италия) завърши едва 17-а с пасив от 1.60 секунда. След днешната си победа Лара Гут-Бехрами излезе начело в генералното класиране за Световната купа с 1047 точки. Втора се смъкна Петра Влъхова (Словакия) с 1018 точки, която днес раздели деветото място с Мишел Гизин (Швейцария). На трета позиция в подреждането с 836 точки е Гизин.

В класирането за малката световна купа в спускането води София Годжа (Италия) с 480 точки, следвана от Корине Зутер и Брийзи Джонсън (САЩ) с по 330 точки. В събота във Вал ди Фаса предстои още едно спускане за жени. Италианският курорт приема отложените стартове от Янцин (Китай).

класиране в спускането за жени във Вал ди Фаса:

1. Лара Гут-Бехрами (Швейцария) - 1:23.93 минута
2. Рамона Зибенхофер (Австрия) - 1:23.95
3. Корине Зутер (Швейцария) - 1:24.19
4. Кира Вайдъл (Германия) - 1:24.26
5. Брийзи Джонсън (САЩ) - 1:24.29
6. Кайса Викхоф Ли (Норвегия) - 1:24.75


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.