Швейцарката Лара Гут-Бехрами спечели спускането от Световната купа по ски-алпийски дисциплини за жени в австрийския зимен център Заухензее.

30-годишната Гут-Берхами, която е световна шампионка в гигантския и супергигантския слалом от Кортина Д'Ампецо 2021, финишира за 1:45.78 минута. Така тя записа втора победа за сезона и 34-а в кариерата си.
Втора на 10 стотни от секундата изоставане се нареди световната вицешампионка в дисциплината Кира Вайдъл от Германия.

Представителката на домакините Рамона Зибенхофер завърши на трета място с пасив от 44 стотни.

Една от фаворитките за победата, олимпийската шампионка в дисциплината от Пьончан 2018 София Годжа (Италия) загуби контрол върху ските, падна по средата на трасето и се спря в предпазните мрежи. След това обаче тя все пак успя да се спусне сама до финала след инцидента и изглежда се отърва без сериозна контузия.

Годжа спечели последните си седем спускания от СК, но днес не успя да стигне до осми успех.

Носителката на Световната купа за миналия сезон Петра Влъхова от Словакия, която не е специалистка в скоростните дисциплини, остана едва 26-а.

В класирането за Световната купа начело е Микаела Шифрин с 966 точки, следвана от Петра Влъхова с 916 и София Годжа с 657 точки.

В подреждането за малкия кристален глобус в спускането води Годжа с 300 точки, пред Брийзи Джонсън (САЩ) с 240 и Рамона Зибенхофер със 184 точки.

Утре в Заухензее предстои супергигантски слалом за жени.