Олимпиадата във Ванкувър е съпътствана с редица нещастни случаи. Поредният такъв, има и поучителен характер. Немският състезател с бързо пързаляне с кънки Патрик Бекерт пропусна златна възможност да мери сили с най-добрите в надпреварата на 1000 метра, тъй като изключил мобилния си телефон. Официалните лица опитали да се свържат с 19-годишният кънкобегач, който бил четвърта резерва за надпреварата.

Немският състезател получил право да се състезава в надпреварата, след като италианецът Енрико Фабрис се отказал преди стартовете.

Длъжностните лица се свързали с трите резерви преди Бекерт, но те отказали предоставения им шанс. Подобен късмет се случва изключително рядко, тъй като е почти невъзможно четвърта резерва да влезе в състезание и то на голям форум като Олимпиада.

Заради изключения мобилен телефон никой не успял да се свърже с кънкобегача. Дори сестра му, Стефани, която също е национален състезател, опитала да се чуе с него, но без успех. 17 минути преди старта на надпреварата Бекерт вдигнал телефона си, но вече било прекалено късно, за да стигне до залата.