Италианката Елена Куртони спечели супергигантския слалом за жени в Кортина д'Ампецо, валиден за Световната купа по ски-алпийски дисциплини, но състезанието ще се запомни с тежко падане на фаворитката София Годжа, което поставя под въпрос участието ѝ на Зимната Олимпиада в Пекин другия месец.

30-годишната Куртони зарадва местната публика в италианския курорт с най-добро време - 1:20.98 минута и завоюва първа победа за сезона и общо втора в кариерата си за Световната купа.

Призовата тройка допълниха австрийката Тамара Типлер, която завърши втора на 0,09 секунди след победителката и Мишел Гизин от Швейцария на 0,24 секунди след Куртони.

Победителката в спускането в Кортина вчера София Годжа падна тежко и не успя да завърши супергигантския слалом. Италианката усука коляното си, но тепърва ще премине прегледи, които да установят дали е получила сериозна контузия, която да попречи на участието й на Олимпийските игри в Пекин.

София Годжа

източник: БГНЕС

Другата любимка на местната публика Федерика Бриньоне завърши четвърта в състезанието и продължава да води в класирането за малката Световна купа в супергигантския слалом с 377 точки. Куртони излезе на второ място с 348 точки.

Водачката в генералното класране Микаела Шифрин кара предпазливо и завърши едва 16-а с изоставане от 1.01 секунда след победителката.

Трасето затрудни максимално по-голямата част от участничките, като общо 22 състезателки не успяха да завършат.

Микаела Шифрин остава начело в генералното класиране с 981 точки, пред Петра Влъхова от Словакия с 929 и София Годжа 769.

Класиране супергигантски слалом за жени в Кортина д'Ампецо:

1. Елена Куртони (Италия) - 1:20.87 минута

2. Тамара Типлер (Австрия) - 1:21.07

3. Мишел Гизин (Швейцария) - 1:21.22

4. Федерика Бриньоне (Италия) - 1:21.30

5. Корине Зутер (Швейцария) - 1:21.42

6. Теса Уорли (Франция) - 1:21.52