"Продължаваме да повтаряме грешките си, което е недопустимо. Човек би трябвало да се учи от грешките си, а ние за пореден път не го направихме", сподели българският биатлонист Красимир Анев, който днес бе награден за най-добър спортист на месец януари в традиционната анкета на Пресклуб България.

Анев се представи много силно на Европейското първенство, но на Олимпийските игри постигна само един добър резултат - 25-то място в индивидуалната дисциплина. "Европейското първенство всяка година е важно за нас и винаги сме се старали да бъдем в добра форма. Важно ни е за финансирането, което получаваме от държавата. Радвам се, че се получи едно добро състезание, в което успях да взема пак медали. Продължаваме да повтаряме грешките си, което е недопустимо. Човек би трябвало да се учи от грешките си, а ние за пореден път не го направихме, което се надявам в бъдеще, след което се постараем да го анализираме, да се постараем да не допускаме повече такива грешки, за да не се стига до такива резултати, каквито показах на Олимпиадата. Нито за Ванкувър, нито за Сочи съм имал по-големи цели и очаквания. Тогава съм бил по-млад и зелен, а сега вече знаех, че съм подготвен за един по-добър резултат, което може би ми натежа. Въпреки че фаворитите са тези, които трябва да са по-натоварени психически, защото те очакват задължително медал, а ние от Олимпиадата можем само да спечелим, няма какво да губим. Местата, които ги взехме, сме ги имали на Световна купа много пъти, били сме и по-напред, естествено. При нас е така, колкото по-напред, толкова по-добре. Аз лично се чувства функционална подготвен, просто направих грешки на стрелбата и техническите фактори ми изиграха голяма роля, за да не се получат резултатите", сподели Анев след награждаването днес.

Той разкри, че за преследването в ПьонгЧанг е взел ските на словака Яков Фак и това веднага се е отразила на бягането му, като е свалил над 1 минута от времето си. "На спринт на 10 километра съм на 1:44, на следващия ден на по-дългата дисциплина, аз да не съм факир, за да сваля 1 минута. Взех на Фак ските и веднага ми се подобри постижението, което е абсолютен факт. Представителя на Фишер цяла година го гоня. От октомври месец съм започнал контактите с него, откакто ми даде ските, за още три-четири чифта, които си ги купувам лично аз, с мои пари, спестени от заплати. Този човек дори не пожела да ми продаде ски. За мен това е абсолютно необяснимо, защото съм му атлет в топ 30 в общото класиране за Световната купа. Последните две години бягах със ски от 2015-та година, но тези ски си имат живот. Най-добрите ми ски вече спряха да вървят и тази година спряха и постиженията. Добре, че беше Европейското първенство да си направя добри постижения", коментира Анев.

Неговият треньор Георги Фъртунов също изтъкна значението на ските за представянето на Олимпиадата. "Краси е изключително интелигентен и отговорен спортист, той сам поема вината върху себе си. Това дори не е вина, а оценка и самооценка, като цялата отговорност поема върху себе си, за тези резултати и това класиране. Аз не се съгласявам с него, защото когато постигне успехи, всички се нареждаме с него да се снимаме, затова аз нося също голямата отговорност за резултатите му на Олимпиадата. А те бяха сравнително добри. Завърши 25-ти в индивидуалната дисциплина, а при 100-процентова стрелба би могъл да бъде 10-ти или 11-ти, което е изключително престижно представяне. Защо не се получи? Краси стартира на индивидуалната дисциплина с изключително неравностойни ски на най-добрите. Нека да не го спестяваме този елемент. Аз като треньор официално го казвам, че ние с Краси не участваме с равностойни ски и на Световната купа, и на Олимпиадата, не само на най-добрите, дори на средната категория от състезателите. Това е една от основните причини за недобрата реализация в отделните дисциплини", обясни Фъртунов. /БГНЕС