Биатлонистът ни Красимир Анев направи най-доброто състезание в кариерата си и дори имаше шанс за подиум в Йостерсунд, преди да завърши в крайното класиране на осмо място.

Французинът Мартен Фуркад спечели първия старт за сезона от Световната купа в шведския зимен курорт с време 50:44.7 минути. Фуркад, който е действащ носител на големия кристален глобус, изпусна само веднъж от стрелбата, за да изпревари с 12.3 секунди Доминик Ландертингер . Австриецът, четвърти в генералното класиране за миналия сезон, също удари 19 мишени и доказа добро физическо състояние след прекарана операция на коляното през пролетта. Германецът Ерик Лесер пък стреля без грешка за първия си подиум в кариерата, завършвайки трети, на 21.7 секунди зад победителя.

Шок обаче изглеждаше възможен, когато Анев и Ондрей Моравец от Чехия, които досега нямат подиум за Световната купа, влязоха за последна стрелба без грешка преди това. Анев пропусна последния си изстрел и трябваше да се задоволи с осмо място, все пак най-добро досега в кариерата му. Моравец пропусна два изстрела и остана 14-и.

Михаил Клетчеров /България/ се класира на 47-мо място с 54:47,7 минути /2 грешки в стрелбата/ - на 4:03 минути след победителя Фуркад.

Владимир Илиев /България/ се класира на 60-то място с време 55:50,00 минути /с 5 грешки в стрелбата/ - на 5:05,3 минути от победителя.

Михаил Кенанов /България/ се класира на 74-то място с време 57:22,3 минути /с 4 грешки в стрелбата/ - на 6:37,6 минути от победителя Фуркад.

В Остерсунд се състезаваха 103 биатлонисти.