Ивица Костелич от Хърватия спечели слалома за мъже от Световната купа по ски алпийски дисциплини в швейцарския зимен център Аделбоден и излезе начело в генералното класиране за големия Кристален глобус.

Костелич, който беше лидер след първия манш, постигна общо време от 1:50,90 минути (55,24 секунди+55,66 секунди). Втори, на 26 стотни остана Марсел Хиршер (Австрия).

Сънародниците му Райнфрид Хербст и Марио Мат завършиха съответно трети и четвърти. За 31-годишния Костелич това бе втора победа за сезона и 13-та в кариерата му.

След днешния си успех Ивица Костелич излезе начело в генералното класиране за Световната купа след 15 от общо 37 старта с 504 точки актив, следван от Аксел Лунд Свиндал (Норвегия) с 435 точки и Силван Цурбриген (Швейцария) с 421 точки.

В класирането за малката световна купа в слалома Костелич води с 253 точки. Българинът Стефан Присадов не завърши първия манш. Световната купа в алпийските ски при мъжете продължава във Венген (Швейцария) със суперкомбинацията в петък, а през уикенда ще се проведат спускане и слалом.