Мегазвездите на световните алпийски ски Яница Костелич, Киетил Андре Аамод и Марк Жирардели откриха днес ски сезона в Банско с демонстрационно спускане на писта „Томба” в местността Бъндеришка поляна. На откриването присъства и ръководителят на световните ски - президентът на ФИС Джанфранко Каспер.

Яница Костелич е шесткратна олимпийска шампионка, петкратна световна шампионка и шест пъти носителка на голямата Световна купа. Киетил Андре Аамод е завоювал 4 олимпийски титли, 2 сребърни и 2 бронзови медала от олимпийски игри.

Марк Жирардели, който е носител на почетния знак на Банско и ще строи тук спортен център, е петкратен носител на Световната купа.

„Много е хубаво, че съм тук, в Банско, заяви на пресконференция норвежецът Аамод. „Построили сте страхотен курорт за толкова кратко време. Надявам се, че ще домакинствате скоро и на състезание от Световната купа”, добави той.

И тримата големи алпийци споделиха отличните си впечатления от ски центъра в Банско. Те заявиха, че адреналинът от състезанията не им липсва, защото достатъчно са си трошили костите по пистите и след многото контузии и изключително успешната си кариера, сега предпочитат да се спускат само за удоволствие.

Следобед на официалното откриване на ски сезона край началната станция на кабинковия лифт в Банско, Костелич, Аамод и председателят на ФИС Джанфранко Каспер ще получат почетния знак на града, заяви пред БТА кметът на община Банско Александър Краваров.

Той съобщи, че легловата база в пиринския курорт за една година се е увеличила от 8 хиляди на 15 хиляди места в хотели и апартаментни комплекси. Интересът на инвеститорите към Банско не е намалял, каза още Краваров. Работи се усилено за подобряване на инфраструктурата в курорта. Ние сме единственият град в България с 80 процента подменена вътрешна водопроводна мрежа, каза той. Според кмета все по-актуален става въпросът за изграждане на втора кабинкова въжена линия.